Ga naar de inhoud

Controle gebit

De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam, dat bestaat uit tanden, kiezen, kaakbot, spieren, gewrichten en steunweefsel. Wij behandelen uw mond als geheel.

het gebit van een vrouw wordt gecontroleerd

Eerste controle

Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is vinden wij het daarom van belang om tijdens de intake een uitgebreid onderzoek te doen om tot een goede diagnose en bijbehorend behandelplan te komen.

De tandheelkundige geschiedenis wordt met u besproken en de huidige situatie opgenomen. Stap voor stap: we lopen samen een medische en tandheelkundige vragenlijst (anamnese) door. Uw mondonderzoek wordt gevolgd door het maken van röntgenfoto’s en evt. ook mondfoto’s. Indien er geen recente röntgenfoto’s beschikbaar zijn, maken wij bij het eerste onderzoek een overzichtsfoto (OPG) en 2-4 zogenoemde bite-wing foto’s.

Naast radiologisch onderzoek voeren wij tegelijk ook een klinisch onderzoek van uw mond zoals beoordeling van tandvleessituatie, mondhygiëne (aanwezigheid van bloeding, plaque, tandsteen), aanwezigheid van cariës (gaatjes), sluiting van oude vullingen, kronen en bruggen, slijmvliezen, beet situatie, slijtage, erosie en functieneren van spieren/kaakgewrichten en uw gebit.

Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek maakt de tandarts een behandelplan voor u en dit wordt in een gesprek met u doorgenomen.

Orale screening

Deze screening is ervoor om naast de mondgezondheid een risicoanalyse uit te voeren van het gebit. Hierbij worden alle aspecten die een rol kunnen spelen op het ontstaan van schade voor het gebit meegenomen: klemmen/knarsen, stand van het gebit, bacteriële activiteit, gezondheid van het tandvlees, ligging van de verstandskiezen, voeding, etc.

Deze screening gaat hiermee dus in meerdere opzichten verder dan de reguliere controle. Je ontvangt een totaaloverzicht van het gebit en de mogelijke risicofactoren. Hieruit komt mogelijk preventief plan voort of als het nodig is een tandheelkundig zorgplan.
Het in kaart brengen van de mogelijke individuele risico’s is in ieder geval de eerste maar tevens ook de belangrijkste stap die genomen kan worden om toekomstige tandheelkundige problemen te voorkomen.

Halfjaarlijkse controle

Het is verstandig om regelmatig je mond te laten controleren door de tandarts. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen! Tijdens een periodieke controle onderzoekt de tandarts méér dan alleen je tanden en kiezen. Het is dus belangrijk om in ieder geval twee keer per jaar langs te komen voor een gebitscontrole. Ook als je een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan.

Tijdens een periodiek onderzoek controleert de tandarts je tanden en kiezen op gaatjes en hij bekijkt of vullingen en kronen nog goed aansluiten. Hij/zij meet ook de conditie van je tandvlees en bestudeert je tong, lippen en (wang)slijmvliezen op eventuele afwijkingen. Onder vullingen of kronen en tussen je tanden kijken lukt niet zonder röntgenfoto’s. Als er een behandeling nodig is, dan volgt er meestal een nieuwe afspraak. De tandarts kan je ook verwijzen naar een preventie-assistent, mondhygiënist of collega-tandarts.

Kosten

Soms is het nodig om naast een periodiek onderzoek ook foto’s te maken of dat er tandsteen verwijderd moet worden. De periodieke controle zit voor volwassenen niet in de basisverzekering. Vergoeding van de kosten komt uit de aanvullende tandartsverzekering.
Voor kinderen tot 18 jaar zitten de kosten voor een periodieke controle in de basisverzekering

Alternatieven

Je kan ervoor kiezen om alleen naar de tandarts te gaan als je klachten hebt. Dit is niet aan te raden omdat tandbederf en parodontitis langdurig klachtenvrij kan verlopen, maar wel steeds meer schade veroorzaakt.
Bespreek met je tandarts hoe vaak jij een periodieke controle nodig hebt.

Gezond begint in de mond!

Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel. Maar aandoeningen in de mond kunnen ook problemen veroorzaken in de rest van het lichaam. Bacteriën uit de mond komen in de bloedbaan terecht en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Een zwangere vrouw met parodontitis heeft twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

En neem bijvoorbeeld diabetes, volksziekte nummer 1. Meer dan een miljoen Nederlanders lijdt eraan, soms zonder het te weten. Mensen lopen vaak rond met problemen in de mond zonder dat ze een link leggen naar diabetes. Diabetes vergroot de kans op allerlei klachten en ontstekingen in de mond. En die kunnen ook weer leiden tot verdere ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kan een ontsteking in de mond ervoor zorgen dat je je bloedsuikerspiegel niet onder controle krijgt.

Wat kan je zelf doen?
> Bezoek je tandarts regelmatig voor een periodieke controle.
> Houd de tandarts op de hoogte van je gezondheid.
> Neem altijd een actueel overzicht van je medicijngebruik mee.

De tandarts kan je helpen om problemen te voorkomen.

Bron: KNMT, allesoverhetgebit.nl

Kom bij ons langs!