Ga naar de inhoud

Vullingen

In de tandkleurige vullingen onderscheiden we verschillende soorten:

Directe restauraties: (composiet of meer bekend als “witte vulling” en compomeer of glasionomeer ook vaker gebruikt als tijdelijke vulling, ondervulling of in melkgebit)

Indirecte restauraties: op maat gemaakte vulling van porselein.

 

Composiet

In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.

Het is mooi wit en kan door de hele mond gebruikt worden.
Composieten bestaan uit een kunststof matrix gevuld met 25-80 % gemalen glas, kwarts of keramiek. De kunststof is meestal een polymethylacrylaat. Het uitharden gebeurt hier door polymerisatie van de monomeren. Beter bekend als ‘de lamp’ die even op je tand of kies wordt gezet. Dit bevat UV-licht. Een composiet zet niet uit, maar krimpt juist. Die krimp kan naklachten geven zoals gevoeligheid bij koude. Een voordeel is dat het er mooi uitziet. Een nog heel belangrijk voordeel is dat er niet zoveel weefsel weggeboord moet worden zoals bij amalgaam. Dat komt omdat het chemisch hecht en dus niet afhankelijk is van een vorm. Een nadeel is dat het niet zo sterk is als amalgaam. De mond moet goed ‘droog gelegd’ zijn om het gaatje goed te kunnen vullen.

Voordelen: deze vulling ziet er fraai uit, is relatief goedkoop en is in één zitting klaar. Nadelen: weinig slijtvast, dus een geringe levensduur. Door het krimpen bij het uitharden van deze vulling is er kans op lekkage of napijn.

Voor en na foto van een composiet vulling

Risico's

Na de behandeling (vulling) kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Na een paar weken moet dit overgaan. Soms is een vulling iets te hoog, de tandarts kan dit aanpassen. Nemen de klachten niet of wordt het erger, neem dan contact op met je tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Inlays

In plaats van een amalgaamvulling of een witte vulling kan de tandarts de patiënt voorstellen een porseleinen of keramische inlay te maken. Een inlay of inlegvulling is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal.

Na het boren en schoonmaken nemen we een afdruk van het boven- en ondergebit. De afdruk wordt vervolgens in gips gegoten, waarna er in het laboratorium porseleinen inlays op maat gemaakt worden. Intussen krijgt u een tijdelijke inlay van kunsthars. De inlay wordt met een hechtlaag en een speciaal soort composietcement in de kies gelijmd. Voordelen: slijtvast en weinig kans op lekkage en napijn. Grote gaten kunnen hiermee ook worden opgevuld. Optimale en oorspronkelijke kiesvorm wordt hersteld en optimale randsluiting en contactpunt is mogelijk. Dat zorgt voor duurzaamheid van deze soort vulling, dus minder krimp, minder kans op lekkage, betere reinigbaarheid en betere beetvorm, minder kans secundaire cariës. Nadelen: de hoge prijs en het moet in 2 zittingen gedaan worden. Is echter de schade aan tand of kies erg groot, dan kan de tandarts het aanbrengen van een kroon adviseren.

voorbeeldfoto van een inlay vulling
voorbeeldfoto van een rubberdam tussen de tanden

Rubberdam

De rubberdam dient om de tand droog te houden

De rubberdam of cofferdam bestaat uit een rubberen lapje waarin een of meerdere gaatjes gemaakt worden, waarin de tand(en) passen en dat op een kader wordt opgespannen. De mond is een vochtige omgeving. Bovendien bevat het speeksel veel bacteriën. Om toch zuiver en droog te kunnen werken, wordt gebruik gemaakt van de rubberdam (ook wel kofferdam genoemd). De rubberdam bestaat uit een rubberen lapje waarin een of meerdere gaatjes gemaakt worden, waarin de tand(en) passen en dat op een kader wordt opgespannen. Zo wordt de tand die verzorgd moet worden, afgeschermd van de rest van de mond.

Het voordeel voor de tandarts is dat zijn werkveld altijd proper en droog blijft. Het is ook veiliger met cofferdam te werken waardoor kans op incidentel inslikken van vullingstukjes, amalgamstoff, of losse materialen minimaal is. Het voordeel voor de patiënt is dat het openhouden op een veel meer ontspannen manier kan gebeuren. Men kan regelmatig slikken en er kunnen geen stukjes materiaal in de mond vallen.

Bron: KNMT , Allesover hetgebit

Kom bij ons langs!