Ga naar de inhoud

Bleken

Roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel eten kan aanslag veroorzaken op je tanden. Dit zijn de extrinsieke verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Er zijn tandpasta’s op de markt die kunnen helpen bij het verwijderen van aanslag, maar deze kunnen de kleur van de tanden niet veranderen.

foto van gebleekte tanden

Hoe ontstaan gele tanden?

De kleur van je tanden is, net zoals de kleur van je haar en ogen, bepaald door je DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van je tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring kun je met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.

Bleken onder toezicht van een mondzorgverlener

De mondzorgverlener kan je tanden bleken met behulp van een bleekgel. De behandeling met bleekgel is makkelijk, veilig en vrijwel pijnloos. Het is wel belangrijk dat je deze behandeling uitvoert onder toezicht van een mondzorgverlener. Koop liever geen universele bleekkits bij willekeurige verkooppunten of via het internet.

Thuisbleekmethode

Thuis bleken met behulp van een bleeklepel is een zeer betrouwbare en veilige manier gebleken om tanden witter te maken.

In onze praktijk werken wij met de ABC-Masterkit bleekmethode van CAVEX BITE & WHITE. Bij deze methode wordt er een bleeklepel voor u op maat gemaakt. Na een professionele gebitsreiniging en een uitgebreide uitleg van het product, kunt u thuis eenvoudig in 3 stappen uw gebit bleken en beschermen. De werkzame stof in de bleekgel is carbamyde peroxide en samen met de op maat gemaakte bleeklepel verkrijgbaar bij uw tandarts.

thuisbleekkit met alle onderdelen weergegeven

Gevoeligheid

Tijdens het bleekproces kan er tandpijn of pijnlijk tandvlees ontstaan. De Cavex Bite & White ABC methode bevat een conditioner die gevoeligheid grotendeels voorkomt of behandeld. De mondzorg professional verteld u daarover tijdens de behandeling.

Van binnenuit bleken (walking bleach), hoe gaat dat?

Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten. Aangezien hiervoor een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet zijn, is het bij levende tanden niet aan te raden.

Resultaat van bleken

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken moeilijk mee, maar kunnen na het bleken vaak overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit. Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door 1 keer per maand te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring. Bij een antibioticum (tetracycline) verkleuring bijv is het resultaat minder goed te voorspellen.

Algemene informatie over bleken

In de loop van de jaren zullen uw tanden en kiezen kleurstoffen opnemen, natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel verkleurende producten, zoals sigaretten, koffie, thee, rode wijn u nuttigt. Dit worden externe verkleuringen genoemd. Hierdoor zullen met het ouder worden, de tanden donkerder worden.

In sommige gevallen zijn de tanden door medicijngebruik en/of ontwikkelingsstoornissen al verkleurd bij het doorbreken. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd. Vroeger werd dit soms opgelost door kronen te maken, tegenwoordig kan bleken een grote uitkomst bieden.

Bleken wordt nu al vele jaren succesvol toegepast bij verkleurde tanden en kiezen. Er zijn verschillende systemen om te bleken. De meeste systemen worden via de tandarts verstrekt, maar u kunt ook sommige systemen in de winkel of via de tv zelf kopen. Doordat deze producten vaak lagere concentraties gebruiken is de werkzaamheid minder en tevens is het vaak beter om onder toezicht van de tandarts te bleken, zodat de ontwikkeling van de tanden en het tandvlees onder controle wordt gehouden.

Dit doe je na het bleken

De tanden net wit laten bleken? Drink gedurende 24 uur na het bleken geen koffie, thee of wijn. Ook roken kun je beter even vermijden. Het advies is om 4 uur lang na het bleken alleen water te drinken. Waarom moet je de eerste 24 uur na het bleken op moet letten met wat je eet of drinkt? Dit komt omdat het bleekmiddel het tandglazuur wat poreus maakt. Hierdoor kunnen kleurstoffen makkelijker in het glazuur binnendringen.

Dit zou natuurlijk zonde zijn want deze kleurstoffen beïnvloeden het bleekresultaat, waardoor je tanden niet zo wit zijn als je zou willen. Even opletten dus.

Waarom zijn de tanden na het bleken niet direct wit?

Misschien valt het resultaat na het bleken je wat tegen. Geen zorgen, dit is volkomen normaal. Je tandglazuur droogt door de bleekgel wat uit, waardoor de witte kleur terugloopt. Het kan een tot twee weken duren voordat je het definitieve resultaat ziet.

Bron: KNMT, allesoverhetgebit.nl

Kom bij ons langs!