Lachgassedatie
Niemand kijkt uit naar een tandartsbezoek, maar bij sommige mensen is het zo’n grote drempel dat het tot gevolg heeft dat ze helemaal niet meer naar de tandarts durven. Dit wordt een fobie genoemd. Nederland telt zo’n 800.000 mensen die hier last van hebben en die soms 20 of zelfs 30 jaar niet naar de tandarts gaan met alle gevolgen van dien. Voor deze patiëntengroep is er een speciale manier van behandelen.
Steeds meer tandartsen gebruiken lachgas. Lachgas wordt in de mondzorg bij allerlei doelgroepen gebruikt: zowel bij kinderen als volwassenen met tandartsangst, bij mensen met een extreme kokhalsneiging en bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.
In Nederland wordt lachgas in de tandheelkunde al sinds 1986 gebruikt. Het gebruik ervan is toen officieel goedgekeurd door het Ministerie van Volksgezondheid. Steeds meer tandartsen gebruiken lachgas. Ook veel ziekenhuizen zijn weer overgegaan op het gebruik van lachgas, bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp, bij bevallingen, op de prikpoli en bij de behandeling van kinderen.”
Mondzorg Valeriusstraat beschikt over apparatuur, waarmee een mengsel van zuurstof en lachgas via een neusmasker door u kan worden ingeademd. Het inademen van het mengsel van zuurstof en lachgas heefteen geruststellende en kalmerende (sederende) werking. Het wordt daarom inhalatiesedatie of lachgassedatie genoemd.
Wat is lachgassedatie?
Lachgassedatie is een veilige methode, waarbij u steeds bij bewustzijn blijft. De behandelmethode is vooral geschikt voor patiënten met (extreme) angst voor de tandheelkundige behandeling, voor patiënten met een verhoogde kokhalsneiging, voor patiënten met een verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen of combinaties hiervan. Een van de grote voordelen van lachgassedatie is dat het snel inwerkt, maar ook snel uitwerkt.
Al lang is bekend dat lachgas mensen ontspant, “vrolijk maakt”. Niet voor niets heet het “lach-gas”. Heel vroeger werd lachgas gebruikt om mensen onder narcose te brengen. Dat gebeurt nu niet meer. Mensen krijgen nu lachgas bij de tandarts om te kalmeren. Met lachgas ben je wel gewoon “wakker” (je valt dus niet in slaap zoals bij narcose), maar het geeft je een prettig en ontspannen gevoel.
Als je bang bent voor de tandarts neemt het gevoel van angst af. Je voelt je rustiger. En als je een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebt, kan lachgas een goede steun in de rug zijn. Je maakt je minder druk over dingen die je misschien lastig vindt te begrijpen. Of als je spieren niet altijd doen wat jij wilt, helpt lachgas je ze meer ontspannen. Je kunt dan gemakkelijker en wat langer je mond openhouden en je hoeft je geen zorgen te maken.
Wie gebruikt lachgas?
In landen als de Verenigde Staten, Engeland, Denemarken en Zweden wordt deze vorm van kalmering (een ander woord is sedatie) veel toegepast, ook bij behandeling aan huis. In Nederland mogen tandartsen en mondhygiënisten na een speciale training hiermee werken.
Is lachgas veilig?
De toepassing van lachgas bij de tandarts is veilig en ongevaarlijk voor de gezondheid. Ben je zwanger, dan kun je de eerste en tweede trimester van de zwangerschap beter geen lachgas-sedatie ondergaan.
Hoe werkt het?
Het inademen van lachgas doe je door een neuskapje, altijd samen met zuurstof (hoe dat gaat, lees je verderop). Lachgas maakt je wat kalmer en rustiger. En als je ontspannen bent, voel je nauwelijks pijntjes en ongemakken. Zo is het ook met lachgas, je merkt dan minder dat iets pijn zou doen. Bij bepaalde behandelingen is een plaatselijke verdoving toch ook nog nodig. Maar gelukkig zorgt lachgas ervoor dat je de verdovingsprik heel goed kunt verdragen. Met deze kalmering merk je het ook niet als je wat langer in de tandartsstoel ligt: je voelt je lekker loom en doezelig en voor je het weet is de behandeling achter de rug.
Voor wie is lachgas geschikt?
Kalmering met lachgas werkt goed voor iedereen die last heeft van angst; kinderen, jongeren en volwassenen. Je moet wel kunnen begrijpen waarom je door een neuskapje moet blijven ademen en hoe je dat moet doen. Daarom is de methode niet geschikt voor peuters en kleuters. Kinderen vanaf vijf of zes jaar oud kun je dat goed uitleggen, zodat ze snappen hoe het werkt.
Ernstige verstandelijke beperking
Voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking is het niet altijd gemakkelijk te bevatten. Dan is het beter om een andere methode te zoeken om toch de behandeling mogelijk te maken.
Gezondheidsproblemen
Bij bijvoorbeeld een (lichte) astmatische aandoening of een (licht) verhoogde bloeddruk kan kalmering met lachgas geen kwaad. Gebruik je medicijnen en/of zijn er problemen met de gezondheid, dan bespreekt de tandarts met je of hij lachgas veilig kan toepassen of dat het beter is om het niet te doen.
Flink verkouden?
Bij een fikse neusverkoudheid kan de behandeling niet doorgaan. Je ademt lachgas (samen met zuurstof) de hele behandeling door de neus (door een kapje) in. Dat lukt niet goed als je flink verkouden bent en dan kan lachgas zijn werk niet doen Neem in dat geval alsjeblieft tijdig contact op om de behandelafspraak af te zeggen. We kunnen dan iemand anders in jouw plaats behandelen.
Eerst oefenen
Eerst bekijk je samen met de tandarts of de mondhygiëniste het lachgasapparaat. Je kunt dan zien hoe het werkt. Het is ook mogelijk de eerste keer alleen te oefenen. Voor de echte afspraak kom je dan nog een keertje terug. Dat is een prima idee. Bij het oefenen krijg je eerst alleen het neuskapje op je neus. De volgende stap is dan het inademen van de zuurstof. Als laatste krijg je ook wat lachgas erbij. In het begin is het wat vreemd en onwennig, maar al na een paar minuten krijg je een aangenaam, warm, ontspannen en wat zweverig gevoel.
Even niet praten
Lachgas werkt alleen als je het de hele tijd door de neus inademt. De tandarts zal je daarom vragen om niet te praten, want dan adem je meteen de lachgas door de mond uit en werkt het niet! Na een beetje oefenen lukt het je zeker goed om tegelijkertijd je mond open te houden en door je neus te (blijven) ademen.
Na de behandeling
Als we stoppen met het lachgas (je krijgt dan nog wel even zuurstof ), verdwijnt binnen enkele minuten het lome, beetje slaperige gevoel. Na ongeveer vier minuten mag het neuskapje af en voelen de spieren weer “gewoon” aan en is het zweverige gevoel in je hoofd verdwenen.
Andere manieren
Het komt wel voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. Dan bekijken we gewoon of er een andere manier is om je te behandelen. We praten daar eerst met jou over.
Lachgassedatie: veilig en dichtbij
Kalmering met lachgas werkt snel en is altijd in de buurt. Je hoeft er niet voor naar een medisch specialist en een goed opgeleid team van tandarts, mondhygiëniste en tandartsassistente kan veilig de noodzakelijke behandelingen uitvoeren.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Dan neemt u gerust contact met ons op.
Bron: KNMT, allesoverhetgebit.nl
Kom bij ons langs!
- info@mondzorg-valerius.nl
- +31 (0) 70 870 1466
- Valeriusstraat 25, 2517 HM Den Haag