Ga naar de inhoud

Je gebit tijdens de zwangerschap

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Door hormoonschommelingen heb je namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees.

vier handen op een zwangere buik

Naar de tandarts tijdens je zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Geef wel aan dat je zwanger bent. Sommige behandelingen zal de tandarts vanwege een verhoogd risico uitstellen tot na de zwangerschap. De tandarts kan je adviseren op welke manier je je gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Tandvleesontsteking tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in je lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Je tandarts of mondhygiënist kan je adviseren hoe je jouw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en je helpen verdere problemen te voorkomen.

Vroeggeboorte door parodontitis tijdens zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zevenmaal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen. Om die reden is het belangrijk je tandarts of mondhygiënist te vragen je tandvlees te inspecteren als je zwanger wilt worden. Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te laten behandelen. Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week hun mond hebben laten behandelen 2 procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen, was dat 10 procent. Hoe eerder behandelen, hoe beter dus. Toch blijkt uit onderzoek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en nog altijd beter is dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling. Zelfs parodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijken nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.

Wat kun je zelf doen?

Voorkom problemen en laat je gebit regelmatig controleren door je mondzorgverlener. Let op bepaalde symptomen, zoals rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op parodontitis. Wanneer je deze symptomen hebt, vraag dan advies aan je tandarts. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.

Tips voor een gezonde mond tijdens de zwangerschap

• Poets je tanden twee maal per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta.
• Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.
• Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 per dag.

Tanden verliezen tijdens de zwangerschap

Er gaan wel eens geruchten rond dat iedere zwangerschap één tand per kind kost. Hoewel, zoals gezegd, de kans op tandvleesproblemen groter is, beïnvloedt de zwangerschap de gezondheid van je tanden niet.

Eten tijdens de zwangerschap

Door ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap eten vrouwen over het algemeen weinig en vaak. Hierdoor neemt de kans op gaatjes toe doordat het aantal eetmomenten toeneemt en de zeven keer per dag overschrijdt. Probeer vast te houden aan de reguliere maaltijden. Dit heeft een positieve invloed op je algemene gezondheid en op de gezondheid van je gebit.

Overgeven tijdens de zwangerschap

In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat je vanwege ochtendmisselijkheid moet overgeven. En hoewel je waarschijnlijk geneigd bent direct je tanden te poetsen, kun je beter even wachten. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen, is de kans groter dat je het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om je mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.

Röntgenfoto's tijdens de zwangerschap

In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling komt dus niet in de buurt van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als je tandarts weet dat je zwanger bent, maakt hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s.

Bron: KNMT, Allesoverhetgebit

Kom bij ons langs!