Ga naar de inhoud

Tandsteen verwijderen en poleisten

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen je tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

het gebit van een vrouw wordt gecontroleerd

Tandsteen verwijderen

Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt.

Tanden poleisten

Na afloop van de behandeling kunnen je tanden gepolijst worden. Het polijsten gebeurt met een borsteltje in combinatie met een polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op je tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje gepolijst.

Effecten van de behandeling

Door het verwijderen van tandsteen wordt een van de oorzaken van tandvleesontsteking aangepakt. Als je er na de gebitsreiniging een goede mondhygiëne op nahoudt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Door polijsten kan ongewenste aanslag worden verwijderd en de esthetiek hersteld.

Waarom tandsteen verwijderen en poleisten?

Tandsteen kan op den duur problemen aan het tandvlees veroorzaken. Het is daarom van belang dat tandsteen wordt verwijderd. Nog beter is het om tandsteen te voorkomen. Poets daarom minstens tweemaal per dag je tanden met een fluoride tandpasta en reinig indien dat aan je is geadviseerd ook de ruimte tussen je tanden.

poleisten van de tanden

Alternatieve behandeling

Tandsteen kun je niet zelf weghalen en moet professioneel worden verwijderd door de tandarts, mondhygiënist of preventieassistente.
Je tandarts, mondhygiënist of preventieassistente adviseert je op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt zijn voor je persoonlijke situatie.

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

Kom bij ons langs!