Behandelaars
Op deze pagina leggen wij uit wie de behandelaars zijn voor problemen rondom het tandvlees.
Tandarts
Tandartsen adviseren jaarlijkse of halfjaarlijkse gebitscontroles, afhankelijk van de conditie van je gebit. Bij zo’n controle zal je tandarts je gebit zorgvuldig op cariës (gaatjes) onderzoeken en indien nodig röntgenfoto’s maken. Ook besteden tandartsen aandacht aan het opsporen en voorkomen van tandvleesaandoeningen. Tijdens de jaarlijkse of halfjaarlijkse controle zal de tandarts de diepte van de pockets (ruimtes tussen je tanden/kiezen en tandvlees) met een zogeheten pocketsonde, meten. Deze pocketdieptes zijn in een gezonde situatie niet dieper dan 3 mm en gaan niet bloeden tijdens het meten. Op basis van deze meting kan de tandarts zien of er sprake is van gezond tandvlees, gingivitis of parodontitis.
Op röntgenfoto’s kan vervolgens worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is afgebroken ten gevolge van parodontitis. Is er sprake van ontstoken tandvlees, gingivitis of parodontitis, dan zal de tandarts een behandelplan opstellen. Veel tandartsen verwijzen hun patiënten hiervoor door naar een mondhygiënist. Ook kan het zijn dat de tandarts besluit de behandeling door een preventie-assistent in de tandartspraktijk te laten uitvoeren als er sprake is van beperkte tandvleesproblemen.
Mondhygiënist
Preventieve mondzorg staat voor het voorkomen van mond- en gebitsproblemen. Door van jongs af aan regelmatig een mondhygiënist te bezoeken die je begeleidt en coacht en de instructies en adviezen afstemt op jouw individuele situatie, voorkom je cariës (gaatjes), teruggetrokken of ontstoken tandvlees en een slechte adem. De mondhygiënist kan de conditie van je tandvlees in kaart brengen (de vervaardiging van een parodontiumstatus), je adviezen geven over het uitvoeren van een goede mondhygiëne en je gebit reinigen door tandplaque en tandplaque boven en onder je tandvlees te verwijderen. Daarnaast is een mondhygiënist, net als je tandarts, verantwoordelijk voor het bijhouden van een patiëntendossier. Het beroep van mondhygiënist is een beschermde titel, die alleen gevoerd mag worden door iemand die in bezit is van een diploma voor de opleiding tot mondhygiënist.
Preventie-assistent
Een preventie-assistent is een tandartsassistent die zich heeft bijgeschoold om preventieve behandelingen in een tandartspraktijk te mogen uitvoeren. Deze behandelingen houden onder andere in; het geven van mondhygiëne-instructies, het verwijderen van plaque en tandsteen wanneer er sprake is van beperkte tandvleesproblemen en het polijsten van het gebit. Preventie-assistent is geen beschermde titel en een preventie-assistent werkt in een tandarts-, mondhygiënist- of parodontologie-praktijk als lid van het tandheelkundige team.
Bron: NVvP
Kom bij ons langs!
- info@mondzorg-valerius.nl
- +31 (0) 70 870 1466
- Valeriusstraat 25, 2517 HM Den Haag